Hem - Om snigeln - Bekämpning - Goda exempel - Litteratur - Länkar |
Effektiva bekämpningsmetoder och medelFörebygga angrepp De stora sniglarna håller sig utanpå jorden eller under krukorna. Förväxla inte snigelägg med de gödselkorn som kan förekomma i krukjorden.
Plocka sniglar Avlivningsmetoderna kan variera: hacka, klippa eller trampa ihjäl dem, lägga i kokhett vatten eller frysa ner dem. Flera uppfinnare har tagit sig an snigelproblemet och konstruerat olika sinnrika redskap för att samla in eller avliva sniglarna, spett med elström, rakblad på skaft.
Järnfosfatpreparat De strös ut där sniglarna finns och runt känsliga växter. Eller ännu hellre lägg medlet i behållare dit sniglarna lockas men inte fåglar och andra djur kan komma åt dem. Det har visat sig att fåglar, främst skator och kråkor gärna äter av kornen. Det är inte skadligt för dem men det är ju slöseri med medlen. I handeln finns bl a behållaren Gröna Mathilda. Men det går förstås att göra egna behållare av någon plastburk med ingångshål. En sten på behållaren kan behövas för att hindra de mest glupska fåglarna. Järnfosfat kan köpas in i större förpackningar/säck från vissa återförsäljare. Men tänkt då på att om det ska fördelas inom en förening eller liknande så ska varje portion åtföljas av en kopia på den märkning som finns på förpackningen om innehåll och hantering.
OBS! Detta gäller alla former av bekämpningsmedel. Beten Ölfällor
Barriärer Lergranulat och stenmjöl har samma funktion som kalken. Tveksam effekt mot spanska skogssnigeln. Äggskal, granbarr, bark mm nämns också i olika sammanhang som barriärer men har dålig effekt mot spansk skogssnigel. Snigelstaket Elstaket Varning för saltpreparat
Biologisk bekämpning Dessa mikroskopiskt små nematoder eller ringmaskar lever i fuktig miljö i marken och är känsliga för uttorkning, hög värme och minusgrader. De behöver värddjur att föröka sig i. Deras rörlighet är begränsad och de förflyttar sig mer vertikalt med markvattnet än över en stor yta. Därför är det viktigt att man behandlar där man vet att sniglarna finns. Nematoderna kan även angripna harmlösa sniglar och snäckor. Nematoden infekterar snigeln via kroppshåligheter och utsöndrar en bakterie, Moraxella osloensis inne i snigeln. Snigeln slutar äta efter ca 3 dagar och dör slutligen. Bäst effekt har nematoderna på små ungdjur av mördarsnigeln. Börja därför vattna ut nematoderna direkt när snigeln vaknar till liv på våren. Den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln övervintrar som ungdjur av olika storlekar och vissa behöver bara någon vecka på sig för att bli könsmogna och börja lägga ägg. Från ägg till kläckt snigel tar det sedan ca fyra veckor. Dessa tar i sin tur omkring fyra veckor på sig för att bli könsmogna.Upprepa nematodbehandlingen efter ca sex veckor respektive tolv för kontinuerlig effekt och försök på hösten att komma åt de unga sniglarna som skall övervintra till nästa år. Nemaslug går att beställa som en trestegs dos och då får man preparatet hemskickat med sex veckors intervaller. Preparatet innehåller vilande larvstadier av nematoden och det är viktigt att det förvaras svalt 2-5 °C både under transport och hemma i kylskåp. Det är färskvara och märkt med ett bäst före datum. Den minsta förpackningen med 12 miljoner nematoder räcker till 40 m². Du blandar en fjärdedel åt gången med kallvatten i en 10 liters kanna med stril och vattnar ut lösningen på en gång, jämnt fördelat över markytan. Vattna efteråt med lika mycket rent vatten. Behandlingen bör göras vid fuktig väderlek och temperaturen bör ligga på minst 5°C. Större sniglar är mera rörliga och är även svårare att infektera. Mot fullvuxna sniglarnar är ematoder inte en effektiv behandling. Dock kan det vara värt att pröva en ”norsk” metod som går ut på att infektera utsatta beten och infångade sniglar i ett ljummet ”nematodbad”. Infekterade sniglarna dör eller dödas och äts av artsfränder som för nematodsmittan vidare. Smittade sniglar klipps sedan av på mitten och läggs ut i trädgården som bete åt andra mördarsniglar som äter dessa och själva blir infekterade. Utsatta beten och infångade sniglar kan dränkas i nematodbad. Teoretiskt torde det fungera men rent praktiskt är metoden rätt oprövad och även harmlösa sniglar och snäckor kan smittas. Försök med hönspellets betade med nematoder har gjorts på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Detta har gett sämre resultat än bekämpning med järnfosfat i bär och sallatsodling, dock vet man inte vad effekten kan bli på sikt. Sniglarna har blivit infekterade men dog inte i någon större utsträckning. Nemaslug kan vara värt att pröva men fortsätt även med den manuella plockningsmetod som alltid har effekt. |